Aandacht voor verlies

 

Na verlies van een dierbare is je leven helemaal anders. Je gaat opnieuw op weg. 

Door mijn ervaringen met verlies al vroeg in mijn leven, weet ik hoe moeilijk het is. Hoe belangrijk het is dat je met iemand hierover kunt praten. Rouwen is rauw. Men zegt ook wel: rouwen is de andere kant van liefde. 

Men vraagt vaak aan me hoe ik dit werk kan doen. Met de dood bezig zijn. De laatste verzorging heb ik gedaan, opbaren, assisteren bij uitvaarten, rouwbezoeken begeleiden, uitvaartdiensten vormgeven en voorgaan. De dood was al in mijn leven voor mijn geboorte. Nog geen twee jaar voor mijn geboorte overleed in ons gezin Frankie, bijna 8 jaar oud. Door een val van de trap. Een groot verdriet in het gezin, je kind verliezen, je broertje verliezen. Mijn vader overleed op 53-jarige leeftijd, ook te jong. Ik was zestien.  Mijn verdriet gaf ik geen ruimte. Mijn vader overleed in Frankrijk, zijn lievelingsland. Aan een hartstilstand. Dit vond hij de mooiste dood. "Dan merk je er niks van". Altijd ben ik positief, nog steeds. Inmiddels heb ik geleerd dat verdriet er mag zijn. Dat je dat ook mag laten zien. Na het overlijden van mijn vader deed ik alsof het heel gewoon was. Het leven ging door. Acht jaar later liep ik vast in opleiding en werk. Toen kon ik er  niet omheen. En ging met mijn verdriet en onzekerheid aan de slag.

Ik weet hoe moeilijk het is als een geliefd mens je ontvalt. Na het overlijden van de partner van mijn moeder 15 jaar geleden wist ik niet meer hoe ik een maaltijd klaarmaakte voor 10 mensen. Was zo van slag. Aardappels koken, zoiets simpels. Het lukte met veel moeite. Hij overleed na een ziekbed, longkanker. De impact is zo groot na een overlijden. Geef het tijd. Stop je verdriet niet weg. Het mag er zijn. Het is er. Maak er ruimte voor.

Merk je dat je vast loopt in werk of in je leven door een verlieservaring, met elkaar erover praten helpt. Je kunt altijd contact opnemen. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend. Daarna kijken we hoe ik verder van dienst kan zijn.

Een boek kan je ook op weg helpen. Ik heb verschillende boeken. Neem gerust contact om ze in te kijken. 

Op YouTube heb ik video's gezet. Een video met uitleg over de lotusbloem. waterlelie. Deze bloem gebruik ik als symbool om verder te gaan na verlies. 

Ze zijn te vinden onder Monique Dhooge Ritueelbegeleiding op YouTube.