De kracht van rituelen

Gepubliceerd op 9 januari 2019 om 14:11

De kracht van rituelen.

Ritueelbegeleiding, rituelen.

Vanuit mijn jeugd weet ik hoe goed het is, hoe fijn het voelt rust te krijgen door samen te bidden, met aandacht een kaarsje aan te steken, samen een ritueel uit te voeren. Toch, ondanks mijn opleiding hierin, vond ik het moeilijk dit door te geven aan anderen het afgelopen jaar. De laatste maanden, met name in de kersttijd, heb ik mensen weer bewust kunnen maken van het belang van rituelen in het leven.

Net in het nieuwe jaar heb ik goeroe Marie Kondo ontdekt. Nu pas? Ja, ik houd niet van goeroes, maar door haar ben ik flink aan het organiseren gegaan in huis. Zij is een Japanse vrouw die mensen helpt met organiseren in het huishouden.

Wat ik mooi vind aan haar, ook aan de Japanse film Departures, is de rituelen die heel gewoon zijn in Japan.

Na de kennismaking met de bewoners geeft ze aan dat ze het belangrijk vindt het huis te bedanken als bewoners. En dat ze voordat ze met het huis opruimen beginnen, zij zich voorstelt aan het huis. Men mag meedoen als men wil. Zij knielt op de grond. Vaak doen mensen mee. Zijn er kinderen bij die wat huilerig zijn; als Marie Kondo met het ritueel bezig is vallen de kinderen stil. Er heerst een mooie sfeer. Hier zag ik weer de kracht van rituelen.

Op dit moment verkoop ik boeken via internet. Waaronder het boekje "De kracht van rituelen" van Malidoma Patrice Somé. Net voor de verkoop herlas ik het boekje. Ik kreeg er spijt van het te verkopen, maar ik had het bod geaccepteerd. De koper woont in België. Het was moeilijk met lezen te stoppen, maar helaas, het moest op de bus. Een dure zegel, naar België brievenbuspakketpost. Maar vooruit.

Vanmiddag kwam de postbode met een pakketje voor me. Uit België. Het was niet afgehaald. Ineens wist ik welk boekje het was. Eerst was ik een beetje boos. Zo'n gedoe geweest en dan niet afhalen. Maar toen ik wist welk boekje het kon zijn was ik blij dat het terug was. En ja. De kracht van rituelen. Blij dat ik de kracht van rituelen kan doorgeven. Mensen bewust kan maken van de kracht rituelen. Ze zijn niet zweverig. Rituelen geven gemeenschapsgevoel. Ze tillen je uit de hectiek van alledag. Rituelen laten de tijd even stilstaan. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.