Vieren van advent, midwinter, Kerst, samen op weg naar het licht

Gepubliceerd op 9 januari 2020 om 10:00

Op zaterdagmiddag 21 december om 16.00 uur vierden we met een mooie groep mensen de komst van het licht. Samen op weg naar het licht.

Het pad naar het huisje van VELT was verlicht. Binnen was het lekker warm, biologische thee en koffie en wat lekkers erbij stonden klaar. 

We zaten in een kring. 

Een schaal met versiering en vier kaarsen stond in het midden. Afwisselend las ik een tekst voor en was er muziek. Een ritueel was dat een voor een iemand een  kaars aanstak. Bij iedere kaars  die werd aangestoken deden we een wens in onszelf. Voor een naaste, voor iemand wat verder weg, voor mensen in andere landen, voor onszelf.

Advent betekent Komst. In het christelijke geloof betekent dit de komst van Jezus.  Bij de Kelten en Germanen en bij mensen die midwinter vieren, betekent advent de komst van het licht. 

Vier kaarsen betekent dat het de vierde zondag is voor Kerstmis. Iedere week wordt tijdens advent een kaars aan gestoken. Steeds dichter bij Kerstmis . Bij het vieren van midwinter wordt ook iedere week een kaars aangestoken. Op 21 december is het midwinter, er is een zonnewende. De zomerzonnewende is bekend bij veel mensen. De winterzonnewende is minder bekend. De zon staat op die dag stil. Om de zon in beweging te krijgen steekt men iedere week een kaars aan tot alle vier de kaarsen aan zijn. Zo komt de zon weer in beweging na de stilstand op 21 december. 

We schreven allemaal een wens op een stukje katoenpapier om aan elkaar te geven. De kleine kaarsjes op de foto waren om mee te nemen en aan anderen het licht door te geven.

 

In het sfeervolle huisje van VELT, Heerlijck Hopveld. Met dank aan de mensen die erbij waren. Hun bijdrage. Een paar mooie zinnen: dat men het licht in zichzelf weer mag vinden. Dat men na een donkere periode steeds sneller het licht mag zien. Wat een fijne groep mensen is dit. Wat een bijzondere bijeenkomst. Wat een warmte en liefdevolle energie voelde ik. 

Het was een bijzondere middag.
Met dank aan VELT voor het gebruik van het sfeervolle huisje en biologische koffie en thee. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.