Over mij

Foto: RJ Foto/Video

 

 

Veranderingen, afscheid, verder gaan in een nieuwe toekomst.

Vier jaar geleden heb ik de opleiding gevonden, het vak gevonden dat me precies past.  Ritueelbegeleider.  Begeleiding bij bijzondere levensmomenten. Mijn liefde voor de natuur, het leven, mijn afscheidservaringen en mijn liefde voor de mens hebben me tot deze keuze gebracht. 

Voor mij is het leven een wonder, een mysterie.  Het leven is niet maakbaar. Met respect omgaan met de natuur, de dieren en als mensen met elkaar vind ik heel belangrijk. Bewust leven, bewust met elkaar omgaan.  Bewust zijn wie je bent en ook zien wie de ander ècht is. 

Gemeenschapsgevoel vind ik belangrijk. Samen sta je sterker. in deze individuele wereld is het fijn dit te creëren. Door samen stil te staan bij belangrijke levensmomenten ontstaat gemeenschapsgevoel. 

 

De opleiding Ritueel begeleiden heb ik gevolgd bij Het Moment in Amersfoort. 

Spirituele stervensbegeleiding; hiervoor heb ik de cursus Liefdevol Levenseinde gevolgd bij Stichting Rituals to Root.

 

 

 

Afscheid

Al vele keren ben ik verhuisd, naar steeds een andere woonplaats. Tijdens de laatste verhuizing vond ik een briefje. Met als titel Afscheid. Het was geschreven voor het afscheid van de verhuizing achttien jaar daarvoor.  Een briefje uit 1999. Graag wil ik dit delen:

 

Voor mij is afscheid niet altijd verdrietig. Ik neem mijn herinneringen mee en alles wat ik van mensen heb geleerd, de mensen van wie ik afscheid neem.

Volwassen worden vind ik ook afscheid nemen. De situatie verandert. Ik was bang voor veranderingen, ik voelde me niet meer veilig. Maar ik weet nu dat  al verandert er heel veel en al verhuizen mensen, op de een of andere manier blijft er contact. Je houdt iets bij je van de mensen van wie je afscheid hebt genomen.