foto: RJfoto/video

over mij

Geboren en getogen ben ik in Yerseke (1966). Vanaf 1986 heb ik op vele plaatsen gewoond en kwam in 1999 in Gemert terecht, in het Brabantse land. Een mooi, bijzonder dorp waar ik graag woonde. Inmiddels woon ik een dorpje verderop, in Elsendorp. Ik heb gewerkt als meubelstoffeerder. Het stofferen en interieur van stoelen opknappen op de klassieke manier met touw, jute, watten van gerecycled materiaal en crin was mijn werk. Dit is lichamelijk zwaar werk. Om die reden en omdat ik het werken met mensen miste, heb ik de  post-HBO opleiding Ritueel begeleiden bij Het Moment in Amersfoort gevolgd. Mijn liefde voor de natuur, het leven, mijn afscheidservaringen en mijn liefde voor de mens hebben me tot deze keuze gebracht. 

Op dit moment volg ik een opleiding om mensen en hun naasten te begeleiden in de laatste levensfase.

Voor mij is het leven een wonder, een mysterie.  Het leven is niet maakbaar. Met respect omgaan met de natuur, de dieren en als mensen met elkaar vind ik heel belangrijk.

 

Afscheid

Al vele keren ben ik verhuisd, naar steeds een andere woonplaats. Tijdens de laatste verhuizing vond ik een briefje. Met als titel Afscheid. Het was geschreven voor het afscheid van de verhuizing achttien jaar daarvoor.  Een briefje uit 1999. Graag wil ik dit delen:

 

Voor mij is afscheid niet altijd verdrietig. Ik neem mijn herinneringen mee en alles wat ik van mensen heb geleerd, de mensen van wie ik afscheid neem.

Volwassen worden vind ik ook afscheid nemen. De situatie verandert. Ik was bang voor veranderingen, ik voelde me niet meer veilig. Maar ik weet nu dat  al verandert er heel veel en al verhuizen mensen, op de een of andere manier blijft er contact. Je houdt iets bij je van de mensen van wie je afscheid hebt genomen.