Uitvaartdiensten, afscheidsdiensten

 

In deze moeilijke tijd waarin uitvaardiensten aangepast zijn, ben ik er voor u. Op een aangepaste manier. Ik kom bij u thuis om de uitvaartdienst te bespreken. 

Er zijn vele manieren waarop mensen die er niet bij kunnen zijn er toch bij kunnen zijn. Bijvoorbeeld via live stream de uitvaartdienst volgen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan kan men in gedachten bij jullie en jullie dierbare een kaarsje aansteken op het moment van de uitvaart en vele andere rituelen om op afstand toch aanwezig te zijn en troost te voelen.

 

Als een dierbare overlijdt staat het leven ineens op z'n kop. Er moet veel geregeld worden in korte tijd en er is zoveel verdriet. Het is fijn dat er gepraat kan worden over jullie dierbare. Over de mooie herinneringen, het leven van een geliefd mens.  

De uitvaartverzorger regelt alles rondom de uitvaart. Ik ben er om samen met jullie teksten en muziek uit te zoeken.  Om samen inhoud en vorm te geven aan de afscheidsdienst. Jullie vertellen herinneringen, het leven van jullie dierbare. Van deze verhalen maak ik een levensverhaal voor de uitvaartdienst. Rituelen ontstaan.  Door samen met het afscheid bezig te zijn, ontstaan rituelen. Met elkaar zorgen we voor een mooi afscheid. Een afscheid dat past en helpt bij het op weg gaan zonder jullie geliefd mens.

Dat ieder bijdraagt, daar zorg ik voor. Gemeenschapsgevoel vind ik belangrijk. Doordat we dit samen doen ontstaat dit. 

Mensen zeggen over mij dat ik rust breng. Dat ik ècht luister.  Dat ieder bij mij de ruimte krijgt. Dat men een warme, liefdevolle energie ervaart. 

Op dit moment volg ik een cursus stervensbegeleiding en verdiep ik me hierin. Omdat ik het belangrijk vind dat mensen praten, bij elkaar zijn, dat men echt naar iemand in de laatste levensfase luistert. Meestal is alleen maar “zijn” heel belangrijk. Stervensbegeleiding, levensbegeleiding

Dit is mijn missie, De laatste levensfase bespreekbaar maken. Bewust zijn van elkaar. 

Wij staan aan de kade

Wij staan aan de kade.

In de ochtendbries hijst een schip haar witte zeilen

en glijdt naar de blauwe zee.

 

Wij blijven haar tot het laatst nakijken

tot ze slechts op een klein wit wolkje lijkt,

net daar waar de zee en de lucht elkaar raken. 

 

Naast ons zegt iemand:

"Kijk, ze is weg".    

"Weg, waarheen?" vraagt iemand.

Weg uit ons zicht, dat is alles.

 

Ze is nog net zo mooi en statig  

als toen zij uitvoer

en nog net zo vitaal om haar levenslading

naar de bestemde haven te brengen.

 

Dat wij haar niet meer kunnen zien,

ligt aan onszelf;   

niet aan haar.

 

Op het zelfde moment dat iemand in ons midden zegt:

"Kijk ze is weg" 

zijn er andere ogen die haar zien komen 

en stemmen vol blijdschap zeggen: 

"Daar komt ze".

 

Bron onbekend